UFKK BL stranica na facebook-u!
UFKK BL stranica na twitter-u!
Otvorena 8. Međunarodna izložba fotografija "PHOTO PERSPECTIVE 2024"
Petak, 31 Maj 2024 06:22

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, u petak 24. maja 2024. godine u 19.00 časova, otvorena je 8. Međunarodna izložba fotografija "PHOTO PERSPECTIVE 2024". Prisutne ljubitelje fotografije pozdravio je Milorad Kašćelan, predsjednik kluba, upoznavši ih sa statistikom izložbe.

 

Naime, na četiri teme, za izložbu su pristigle 1.864 fotografije od 129 autora iz 41 zemlje. Iako se dobrim dijelom stvarnost savremenog čovjeka izmjestila u virtuelni svijet, društvene mreže ne mogu zamijeniti organizovane izložbe, prevashodno one najvišeg ranga.

 

Jer fotografija ne samo što oplemenjuje biće, ona ima moć, poput svake istinske umjetnosti, da utiče na društvenopolitičku stvarnost, stoga su na ovaj način upriličeni kulturni događaji od neprocjenjivog značaja za naš grad i praznik za svakog ljubitelja fotografske umjetnosti.

 

Dragan Prole je rekao nekoliko riječi o značaju kontinuiteta međunarodnih izložbi u organizaciji Univerzitetskog foto kino kluba Banjaluka, i uspjehu naših autora na međunarodnoj fotografskoj sceni, posebno naglasivši da klub njeguje tradicionalnu fotografiju i da stavlja čovjeka ispred tehnike.

 

To znači da vizija umjetnika iza kamere stoji ispred objektivne stvarnosti koja je prikazana, odnosno, da je umjetnik ono što određuje umjetnost fotografije, prikazujući time nešto izvan naše stvarnosti.

 

Najboljim autorima uručene su nagrade, nakon čega je upriličena projekcija nagrađenih i primljenih fotografija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIAP Plaketa - Banja Luka Salon

Naši prijatelji