UFKK BL stranica na facebook-u!
UFKK BL stranica na twitter-u!
Otvoren 15. Salon fotografije i Izložba FOTOBiH Banja Luka 2021
Petak, 19 Novembar 2021 05:52

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, u utorak 16.11.2021. godine u 19 časova, otvoren je 15. Međunarodni salon fotografije „BANJA LUKA 2021“ i izložba bosanskohercegovačke fotografije FOTOBiH 2021.

 

 

Da bi smo održali kontinuitet u organizaciji AUFBiH-a, iskoristil smo priliku da organizujemo redukovane Dane BiH fotografije , a sve aktivnosti koncentriišemo  na otvaranja izložbi te dodijelu zvanja i priznanja najuspješnijim pojedincima i klubovima.

 

Prisutnim se obratio predsjednik kluba Milorad Kašćelan, koji je napravio kratak osvrt na rad i aktivnosti kluba i AUFBiH u prethodnom periodu.

 

Proglašeni su najuspješniji klubovi i autori, i dodjeljena domaća i međunarodna umjetnička zvanja u Bosni i Hercegovini.

 

Umjetnički savjet Asocijacije za umjetničku fotografiju  Bosne i Hercegovine dodjelio je našim članovima Vladimiru Tadiću i Ahmetu Rešidoviću zvanje fotograf I klase.

 

Za najuspješniji foto klub u Bosni i Hercegovini u 2020. godini proglašen je Univerzitetski foto kino klub iz Banjaluke.

 

Za najuspješniju fotografiju na izložbama FOTOBiH u 2021 proglašena je fotografija  "JUTROM KROZ MAGLU" našeg člana Ognjena Golubovića.

 

Na listi pet najuspješnijih autora u Bosni i Hercegovini u 2020. godini nalaze se četiri člana našeg kluba - Dragan Prole, Milena Erceg, Jovica Panić i Vladimir Tadić.

 

Shodno ostvarenim rezultatima na međunarodnoj sceni, uručena su zvanja Međunarodne federacije FIAP za fotografsku umjetnost.

 

Visoka umjetnička zvanja dobili su naši članovi:

 

  • AFIAP - Saša Knežić
  • EFIAP/s - Milorad Kašćelan
  • EFIAP/d1 - Dragan Prole

 

Čast da uruči domaća zvanja, nagrade sa Salona fotografije izložbe FOTOBiH imao je predsjednik Umjetničkog savjeta AUFBiH, Dragan Prole.


Obraćajući se prisutnim, istakao je da mu je drago da ponovo uz veliko broj ljubitelja fotografije možemo da otvorimo najveću fotografsku manifestaciju u Bosni I Hercegovini i jednu od najznačajnijih u regionu.

 

Karakteristika naših izložbi je velika posjeta ljubitelja fotografije i odnjegovana publika kroz dugogodišnje aktivnosti na popularizaciji fotografije u našoj sredini, istakao je Prole.

 

Predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine, Ozren Božanović, uručio je diplome najuspješnijim autorima na domaćoj I međunarodnoj sceni, napomenuvši da mu je drago što boravi u sredini koja je postavila visoke standarde u organizaciji svih fotografskih manifestacija.

 

„U ovom hramu kulture fotografija je prezentovana i pozicionirana na najvišem nivou", dodao je Božanović.

 

Izložbu je otvorio Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor, rekavši da je postavka organizovana u saradnji sa Univerzitetskim foto-kino klubom Banjaluka, te je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja kontinuitet u saradnji.

 

Posebno je naglasio da će Kulturni centar nastaviti da podržava ovakve manifestacije koje promovišu kulturu i naš grad.

 

KATALOG IZLOŽBE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIAP Plaketa - Banja Luka Salon

Naši prijatelji